Kolagen to substancja naturalnie występująca w ludzkim organizmie, wykazująca wiele właściwości zdrowotnych i szerokie spektrum działania. Zapewnia jędrność i elastyczność skórze, a włosy i paznokcie dzięki niej są zdrowe i silne. Warto jednak wiedzieć, że kolagen wpływa nie tylko na wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także na stan całego organizmu, ponieważ jest jego głównym białkiem budulcowym, a więc tworzy praktycznie wszystkie narządy i tkanki. Niestety produkcja kolagenu wraz z wiekiem spada, co pociąga za sobą mnóstwo problemów. Jakie są objawy niedoboru kolagenu w organizmie i jak skutecznie uzupełnić jego braki? Odpowiadamy!
Spis treści:
- Czym jest kolagen?
- Kolagen – właściwości
- Jak kolagen naturalny wpływa na organizm?
- Do czego prowadzi niedobór kolagenu w organizmie?
- Jak uzyskać odpowiedni poziom kolagenu w organizmie?
- Suplementy z kolagenem – jakie wybrać?
Czym jest kolagen?
Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, stanowi 30% wszystkich białek człowieka. To najważniejsze białko strukturalne. Kolagen jest zbudowany z aminokwasów i cechuje się wytrzymałością oraz dużą elastycznością. Do tej pory opisano ok. 30 rodzajów kolagenu, które różnią się między sobą strukturą oraz lokalizacją w organizmie. Najbardziej rozpowszechniony w organizmie jest kolagen typu I obecny w ścięgnach i tkance łącznej kości, a także w skórze i tkance podskórnej i w tkance tworzącej blizny1,2.
Kolagen – właściwości
Kolagen odgrywa ważną rolę w organizmie, a pełnione przez niego zadania zależą od jego rodzaju. Poszczególne typy kolagenu pełnią w organizmie następujące funkcje1,2:
- budują tkanki i narządy oraz utrzymują ich strukturalną integralność,
- ochraniają narządy wewnętrzne i stabilizują ich położenie,
- biorą udział w procesie gojenia się ran,
- uczestniczą w naprawie tkanek,
- wzmacniając kości, nadając im sztywność,
- utrzymują elastyczność i wytrzymałość chrząstki stawowej,
- zapobiegają przedostawaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych oraz toksyn.
Jak kolagen naturalny wpływa na organizm?
Kolagen stanowi element budulcowy większości organów, w tym głównie skóry, kości, zębów, chrząstek, naczyń krwionośnych oraz rogówki oka. Chroni narządy wewnętrzne takie jak nerki, żołądek czy wątroba, tworząc wokół nich sprężyste rusztowania. Zapewnia ciągłość procesów odnowy komórkowej w skórze oraz utrzymuje odpowiedni poziom jej nawilżenia1.
Dzięki obecności kolagenu składniki mineralne lepiej się wchłaniają, a gęstość kości się zwiększa. Białko to ponadto stymuluje aktywność komórek chrzęstnych i wspiera procesy ochronne zachodzące w obrębie tkanki chrzęstnej. Jest w dużym stopniu odpowiedzialne za produkcję mazi stawowej i stan chrząstki. Dodatkowo kolagen wspiera regenerację zmienionych chorobowo tkanek i zmniejsza aktywność enzymów wywołujących stany zapalne1,2.
Do czego prowadzi niedobór kolagenu w organizmie?
Wraz z upływem czasu organizm ludzki stopniowo traci zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych. Poziom kolagenu w organizmie zaczyna spadać już po 25. r.ż., dodatkowo jego syntezę zaburza wzmożona aktywność fizyczna i uprawianie sportów ekstremalnych. Zbyt niski poziom białek kolagenowych w organizmie niesie poważne konsekwencje dla jego funkcjonowania1.
W pierwszej kolejności pogarsza się stan skóry – traci ona swoją jędrność i elastyczność, staje się sucha, pojawiają się zmarszczki i bruzdy. Im mniej kolagenu w skórze, tym gorszy jej stan. Osłabieniu ulegają także włosy, które zaczynają się łamać i wypadać. Pojawiają się problemy ze stawami i kośćmi oraz problemy z krążeniem1.
Jak uzyskać odpowiedni poziom kolagenu w organizmie?
Naturalnym źródłem kolagenu są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Gdzie można znaleźć kolagen? Dobrym jego źródłem są wieprzowina i wołowina, a także mięso ryb1. Odpowiedni poziom w organizmie teoretycznie zapewnić sobie można, jedząc galaretki mięsne i rybne, golonki, salceson i podroby. Wspomnianych pokarmów jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu nie powinno się jeść zbyt często, a niektóre osoby w ogóle powinny ich unikać.
Dlatego lepszym rozwiązaniem w uzupełnianiu niedoborów kolagenu okazuje się stosowanie naturalnych suplementów. Łatwo wchłaniany i przyswajany przez organizm jest zwłaszcza hydrolizowany kolagen, który pobudza procesy regeneracyjne tkanki łącznej, skóry, kości i stawów. Dodatkowo poprawia odporność na obciążenia mechaniczne chrząstki. Z uwagi na fakt, że kolagen występuje w skórze, preparaty z kolagenem mogą też spowolnić procesy starzenia, spłycić zmarszczki i zredukować rozstępy oraz cellulit1.
Dostępny jest kolagen do picia – w proszku (do samodzielnego rozpuszczenia) lub w płynie, a także kolagen w tabletkach lub kapsułkach.
Suplementy z kolagenem – jakie wybrać?
Nawet stosując odpowiednią dietę, nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości kolagenu, aby uzupełnić powstałe w nim niedobory. Dlatego warto zastosować suplementy kolagenowe, które dadzą szybsze i lepsze efekty uzupełniania niskiego poziomu kolagenu w organizmie. Powinniśmy jednak wybrać wysokiej jakości kolagen, cechujący się łatwą przyswajalnością.
Suplementem diety z kolagenem jest 4Flex. Jest to kolagen na stawy zawierający kolagen Fortigel, który wchłania się w aż 95% i gromadzi głównie w tkance chrzęstnej. Rodzinę suplementów diety z kolagenem 4Flex tworzą 4 produkty3:
- 4Flex z kolagenem Fortigel oraz witaminą C,
- 4Flex Silver z kolagenem Fortigel oraz wapniem i witaminą D,
- 4Flex Sport z kolagenem Fortigel oraz L-karnityną,
- 4Flex o smaku czarnej porzeczki z kolagenem Fortigel oraz witaminą C.
W każdym opakowaniu 4Flex jest 30 saszetek po 10 g produktu. Zalecane spożycie to 1 saszetka dziennie3.
Suplementy diety 4Flex przyjmować mogą osoby borykające się z degeneracją i ubytkami chrząstki stawowej, po kontuzjach i urazach stawów, z przeciążonymi stawami z powodu nadwagi, przechodzące rehabilitację, jak również sportowcy wyczynowi i sportowcy amatorzy3.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące kolagenu:
1. Co to jest kolagen i do czego służy?
Kolagen to powszechnie występujące w ludzkim organizmie białko, będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Jest budulcem skóry, naczyń krwionośnych, ścięgien, chrząstek, kości i mięśni, a także zębów i rogówki.
2. Czy warto brać kolagen?
Ze względu na fakt, że ilość kolagenu w organizmie po ukończeniu 25. roku życia zaczyna spadać, a jego zawartość w pokarmach jest dość niska, warto pomyśleć o suplementacji kolagenu.
Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty, w przypadku problemów ze zdrowiem, należy skontaktować się z lekarzem.
Bibliografia:
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Leki w Polsce. Farmakoterapia, Medyk Sp. z o.o., Vol 29 Nr 11/12’19 (342/343).
- Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Ann. Med. Siles. 2014, 68, 4, 245–254.
- Witryna internetowa: https://4flex.pl (dostęp: 2022.08.22.).