Kolagen w proszku - czy i kiedy warto go spożywać? - 4Flex Skip to main content

Kolagen to substancja, która naturalnie występuje w organizmie człowieka. Jest to podstawowy budulec wszystkich tkanek ludzkiego ciała [1]. Niestety wraz z wiekiem jego ilość w organizmie spada, a utracie sprzyjają również inne czynniki zewnętrzne [2]. Dlatego w celu utrzymania jego prawidłowego poziomu warto rozpocząć suplementację kolagenem w proszku. Zobacz, jak taki produkt działa.

Spis treści:

Czym jest kolagen? Jakie są jego rodzaje?

Kolagen jest białkiem zbudowanym głównie z glicyny, proliny, hydroksyproliny i hydroksylizyny. Uznawany jest za najważniejsze białko strukturalne i stanowi 30% wszystkich białek obecnych w organizmie człowieka. Znajduje się w wielu różnych tkankach organizmu, w tym w tkance łącznej, która łączy ze sobą inne tkanki i zapewnia podporę narządom wewnętrznym. Włókna kolagenowe tkanki łącznej są ważnym materiałem budulcowym większości organów, zwłaszcza kości, zębów, chrząstek i skóry. Kolagen charakteryzuje się dużą elastycznością i wytrzymałością [3].

Istnieje kilkadziesiąt różnych typów kolagenów o różnej strukturze i lokalizacji w organizmie. Najpowszechniejszy jest kolagen typu I, który znajduje się w ścięgnach i tkance łącznej kości, w skórze i tkance podskórnej oraz w tkance tworzącej blizny. Popularny jest także kolagen typu II obecny w chrząstkach stawowych [3].

Poza tym wyróżnia się kolagen [3]:

  • typu III, który tworzy włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej i jest istotny w procesie gojenia się ran;
  • typu IV, który buduje cienkie membrany pomiędzy różnymi tkankami;
  • typu V i VI stanowiące dopełnienie typu I;
  • typu VII znajdujący się w skórze, nabłonku i na powierzchni tętnic;
  • typu VIII obecny w tkankach budujących wnętrza żył i tętnic oraz błony śluzowe;
  • typu IX, X, XI znajdujące się wraz z typem II w chrząstkach stawowych;
  • typu XII, który wraz z typami I i III wchodzi w skład wielu tkanek organizmu.

Co powoduje utratę kolagenu?

Prawidłowa synteza, dystrybucja i wymiana kolagenu uzależniona jest od różnych czynników. Przede wszystkim w produkcji włókien kolagenowych uczestniczą m.in. estrogeny, insulina oraz hormony tarczycy. Jego produkcja wraz z wiekiem maleje. Już po 25. roku życia stopniowo zanika zdolność organizmu do jego wytwarzania [3]. Po 40. roku życia spadek kolagenu wynosi średnio o 1% na rok, a po 80. roku życia synteza maleje o 75% w odniesieniu do młodszych dorosłych [1].

Niektóre czynniki mogą dodatkowo zakłócić proces prawidłowej syntezy kolagenu lub powodować zwiększoną destrukcję włókien kolagenowych, nawet w młodym wieku. Zaliczają się do nich [1, 3]:

  • nadmierne spożycie alkoholu;
  • palenie papierosów;
  • aktywność wolnych rodników;
  • dieta ubogobiałkowa z małą ilością warzyw i owoców;
  • obciążenia mechaniczne;
  • zmiany hormonalne (np. menopauza);
  • choroby ogólnoustrojowe;
  • nadmierna aktywność fizyczna;
  • uprawianie sportów ekstremalnych;
  • nadmierna ekspozycja na słońce;
  • narażenie na zbyt wysokie i niskie temperatury;
  • niektóre związki zawarte w kosmetykach.

Jaki kolagen należy stosować?

Naturalnym źródłem kolagenu są produkty spożywcze. Najobficiej występuje on w galaretach wieprzowych i rybnych oraz w galaretkach owocowych. Jest także obecny w salcesonie, podrobach (serce, wątroba) oraz w gotowanych kurzych łapkach i chrząstkach zwierzęcych [2]. Jednak nie każdemu odpowiadają lub nie dla wszystkich dopuszczalne są takie posiłki. Niekiedy też zdrowy tryb życia, który pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, utrudniają diety eliminacyjne lub problemy zdrowotne. Dlatego kolagen można kupić także jako suplement diety w postaci proszku, kapsułek lub płynu [2].

Preparaty dostępne w aptece najczęściej zawierają kolagen hydrolizowany, pozyskiwany  od zwierząt (np. kolagen wołowy) lub ze skór i kości ryb, a także z meduz, gąbek i innych bezkręgowców wodnych. Tak pobrany kolagen poddaje się hydrolizie enzymatycznej, która zwiększa jego przyswajalność i aktywność oraz poprawia jego trawienie w przewodzie pokarmowym [2].

Dlaczego warto pić kolagen w proszku z witaminą C?

Porcję hydrolizowanego kolagenu w proszku można rozpuścić w wodzie, dodać do owocowego koktajlu, soku, smoothie lub jogurtu. Dlatego jego łatwa oraz smaczna forma spożycia również przemawia za wyborem tej formy produktu.

Poza tym osobom, które nie mają przeciwwskazań do suplementacji witaminą C, zaleca się sięganie po kolagen z jej dodatkiem. Witamina C pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry [4].

Jakie suplementy z kolagenem warto wybierać?

Kupując suplement kolagenowy warto sięgać po preparaty, które wykorzystują wysokiej jakości kolagen o łatwej przyswajalności. W rodzinie produktów 4Flex znajdują się suplementy z hydrolizatem kolagenu Fortigel®, który bardzo dobrze się wchłania i gromadzi głównie w tkance chrzęstnej. Wśród dostępnych produktów są kolageny w proszku z dodatkiem witaminy C, wapnia i witaminy D lub z L-karnityną [5]. Można również wybrać 4Flex o smaku czarnej porzeczki, który będzie świetnym dodatkiem np. do owocowego koktajlu.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące kolagenu:

1. Jak długo można pić kolagen w proszku?

Suplement diety musi być stosowany przez dłuższy czas, by przyniósł pożądane efekty. Dlatego produkty z kolagenem w proszku zaleca się spożywać w wyznaczonych przez producenta porcjach przez minimum 3 miesiące. Dopiero po upływie tego okresu można zauważyć rezultaty suplementacji.

2. Jaki jest najlepszy kolagen w proszku?

Najlepszy kolagen w proszku to ten, którego forma jest łatwa do przyswojenia przez organizm. Suplementem diety z kolagenem jest 4Flex, który zawiera hydrolizat kolagenu Fortigel®. Zhydrolizowana forma cząsteczki ułatwia wchłanianie i gromadzi się głównie w tkance chrzęstnej. Dodatkowo w rodzinie suplementów kolagenowych 4Flex znajdują się produkty wzbogacone o witaminy i inne składniki odżywcze, np. 4Flex z kolagenem Fortigel oraz witaminą C lub 4Flex Protect z kolagenem Fortigel oraz wapniem i witaminą D. Jest także 4Flex Active z kolagenem Fortigel i L-karnityną, szczególnie polecany osobom uprawiającym sport [5].

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty, w przypadku problemów ze zdrowiem, należy skontaktować się z lekarzem.

Bibliografia:

  1. Godek P., Terapia kolagenowa w praktyce ortopedycznej – doświadczenia własne, Praktyczna Ortopedia i Traumatologia 2018: https://www.praktyczna-ortopedia.pl/artykul/terapia-kolagenowa-w-praktyce-ortopedycznej-doswiadczenia-wlasne
  2. Kaziród K. i in., Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści?, Quality in Sport 2023; 13(1):88-107.
  3. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce Vol 29 Nr 11/12’19 (342/343).
  4. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02012R0432-20210517
  5. Witryna internetowa: https://4flex.pl

Linia produktów - suplement diety 4Flex

Kompleksowo

Kolagen Fortigel®

4Flex saszetki

Ze smakiem

Kolagen Fortigel® + witamina C

4Flex smakowy

Kompleksowo

Wyjątkowe połączenie kolagenu i L-karnityny

4Flex Active

Dojrzale

Kolagen Fortigel® + wapń + witamina D

4flex Protect

Czytaj więcej